Tips för toastmasters!

Blivit utsedd till toastmaster eller toastmadame till dina vänners bröllop?
Jag har några tips åt dig!

Att vara den som styr upp bröllopsfesten är oerhört kul för rätt person!
Har du fått detta uppdrag betyder det antagligen att dina vänner tycker att du är utåtriktad och organiserad nog att axla denna viktiga uppgift.
Att vara toastmaster/madame är en hedersfylld uppgift som ska tas på största allvar, Det är ju dig bröllopsfesten hänger på!
Det kan dock vara väldigt svårt att veta vart man ska börja, eller hur en bröllopssittning bäst organiseras!
Jag jobbar som bröllopsfotograf och har under hittills 60-70 dokumenterade bröllopsfester sett både bra och mindre bra organiserade sådana!
Därför kommer jag här att lista några tips som jag under åren märkt fungerar väldigt bra!
Vi sätter igång direkt!

1. Less is more!

Det är ju lätt att vilja klämma in så mycket kul som möjligt under kvällen.
Skoleken, gemensamma nämnare, paketlekar och en hög med tal ska alla få plats under middagens varaktighet.
Men, kan det bli för mycket? Jo men jag tycker faktiskt att det kan bli för många upptåg!
Följden blir att middagen blir väldigt lång, eller väldigt stressig, där gästerna antingen får spring i benen eller knappt hinner få någon mat i sig och samtala med sina bordskamrater.
Se till att hitta på några klockrena upptåg och satsa på att göra dessa riktigt bra istället!
På detta vis finns det tid att njuta av maten och det som styrs upp blir desto mer uppskattat!

toastpar

2. Keep it short!

Detta leder oss rakt in i nästa punkt!
När ni hittat på några riktigt bra upptåg gäller det att dessa inte blir för utdragna!
Det finns inget värre än en lek eller frågesport som går långsamt framåt eller varar för länge.
Tror du att du kommer att kunna fylla 15 minuter med kul rakt igenom?
Det finns en tumregel som säger att ca 7 minuter är lagom.
Det är bättre att ett spex är lite kortare men behåller gästernas uppmärksamhet hela vägen.
Jag har sett många gånger hur gäster börjar samtala igen för att spexet eller leken har haft för många moment och inte varit tillräckligt förberett.
Prova att ta tiden på det du hittat på, kolla om du kan korta ner saker och ting om det blir för långt! Spara de bästa bitarna, se till att det blir fartfyllt och lite tokigt. Och glöm inte att repa några gånger så att du kan ta plats, och genomföra det hela med självförtroende.
Då är succén ett faktum!

Tips för toastmasters

3. Många talare?

På en bröllopsfest som har många gäster som dessutom tycker om brudparet finns chansen att många av dessa vill säga några väl valda ord under kvällen.
Detta kan göra att middagen blir väldigt utdragen! Men det finns en grej man kan göra för att spara lite tid och även hålla kvar gästernas uppmärksamhet.
På ett bröllop som jag fotograferade för något år sedan var talen oerhört många. Toastmasterparet hade då valt att beta av dom tre och tre.
Alltså, varje gång man påkallade uppmärksamhet körde man tre tal i rad! Mycket smidigt och man hann med allt utan att klockan blev midnatt innan dansskorna drogs på!
Frekvensen på dessa rundor avgör ni såklart själva, men att vänta för länge mellan gångerna kan göra att folk blir lite otåliga.

toastmaster gör entre med konfetti

4. Några korta tips som höjer stämningen till taket.

  • När alla satt sig till bords, låt brudparet göra entré till middagen till deras favorit-pepplåt medan gästerna viftar med sina servetter. Instruera gästerna innan!
  • Kanske vill du/ni själv göra entré? Konfettibomber är aldrig fel, just saying!
  • Påkalla uppmärksamhet på ett kul sätt! Falskt trumpetblås, kobjällra eller varför inte introt till en cheesy låt? Detta skapar en komisk stämning, och ser till att du verkligen får ordet när du vill ha det!
  • När du informerar om nödutgångar osv, instruera också att man när som helst kan 1: Klinga i glasen för att brudparet ska pussas. 2: klappa i bordet för att paret ska pussas stående på stolarna. Det finns fler sådana här upptåg som gör att stämningen lättas upp oerhört mycket, fantasin och såklart parets preferenser sätter gränserna!
  • Först tårta, sen första dansen. Om man drar upp folk på dansgolvet är det bäst att låta dom vara kvar där sen! Avbryter man dansen igen för tårta finns risken att det blir kafferep och att partyt inte riktigt kommer igång alls!
  • Planera in några bensträckare men instruera gästerna att sitta till bords mellan dessa för att inte missa något tal osv. Då minimerar du också risken för en massa spring när någon talar!
  • Mikrofon! Få bröllopsfester är så små att man enkelt kan behålla uppmärksamheten och höras tydligt utan mikrofon. Alla DJ’s och partyband kan erbjuda detta, finns även utrustning att hyra!
  • Slutligen då, GOLDEN HOUR! Som fotograf måste jag ju pusha lite för detta. Sista timmen innan solen går ned är ljuset extra gyllene och vackert. Då mååste man ju ut och knäppa några extra porträtt! Paret får en stund för att kramas och smälta alla intryck, med grymma bilder som bonus, och gästerna får en bensträckare. Ca 20 minuter är allt som behövs! Kom ihåg bara, att detta är för parets skull, inte för fotografens, so make it happen!

Men dåså, nu har jag tömt min hjärna på tips för denna gången! Hoppas att ni fann något nyttigt som ni kanske inte tänkt på.
Lycka till med festplanerandet och se till att ha kul under tiden!