Bröllopsdagen i ljus: Förberedelserna

Förberedelserna

Varför bra ljus är viktigt under denna stund, och hur det kan åstadkommas.

Okej, så ni har anlitat en fotograf för att dokumentera nerver, känslor, kärlek och förväntan under förberedelserna. Ni vill självklart få vackra bilder som kan påminna er om allt ni kände denna stund.
Tänk om jag påstod att det finns saker ni själv kan göra för att optimera chanserna? Fantastiskt, right?

Alla kanske inte vet detta, men ordet “fotografi” betyder bokstavligen “måla med ljus”.  Redan här kanske det börjar bli ganska självklart att bra ljus är bättre att måla med än dåligt ljus.
Vad är då bra och dåligt ljus? Hur ser man skillnad?
Bra ljus definieras oftast av hur “mjukt” det är.
Mjukhet i ljus kan man lättast känna igen genom att skuggorna är mjuka och gradvis faller på mer och mer samt att det inte finns några skarpa “highlights” i ansiktet.
Vanligtvis hittar man mjukt ljus vid fönster eller när man befinner sig i skugga. Detta ljus är oftast väldigt smickrande för människors ansikten.
Exempel på hårt ljus är direkt solljus, ljuset från en bar lampa osv. Svag inomhusbelysning rakt uppifrån är också väldigt trist ur fotosynpunkt.

Mycket djupare än såhär behöver vi inte dyka för att börja förstå hur vi kan optimera ljusförhållandena!

Börja med att välja en plats för förberedelserna med mycket naturligt ljus från fönster, om denna plats även är vackert inredd och inte stökig är det ju en bonus!
Stora fönster är det absolut bästa!
Släck ner alla lampor och låt rummet belysas av fönstren endast! På så vis slipper vi gult färgstänk i bilderna!
Placera makeup-stolen rakt framför ett fönster, detta gör makeupartisten oftast självmant för att se vad dom gör så bra som möjligt.
Men ibland kan dom välja att placera dig framför en spegel längst in i rummet och då kan det vara bra att flytta spegeln och placera sig vid ett fönster istället.

Dessa enkla grejor kommer att se till att er fotograf har de bästa chanserna att skapa magi!
Här kommer några exempel på hur det kan se ut när ljuset är bra under förberedelserna.