F A Q

Hur bokar man Mikael Roos?

Allt börjar med att ni skickar ett email genom kontaktformuläret.
När vi har kommit fram till en bra plan bokar vi ett möte där vi lär känna varandra bättre, går igenom alla detaljer, formulerar kontraktet och framförallt, dricker kaffe!
När kontraktet är påskrivet och bokningsavgiften betald är ni bokade.
Vill ni veta mer om vad bokningsavgiften eller kontraktet innebär så bara fråga, Jag berättar gärna mer detaljerat!

Hur många bilder ingår?

Alltid svårt att säga! Det påverkas av många olika faktorer, men vanligtvis genererar en heldag någonstans mellan 500-700 färdiga konstverk.

Vem väljer vilka bilder som ska levereras?

Det gör jag! Mitt uppdrag är att berätta er historia i bilder för att ni ska minnas hur det kändes, hur det såg ut och vad som hände.
Jag inkluderar hellre än exkluderar och det finns ingen anledning för mig att inte leverera en viss bild.

Kan vi anlita dig även om vi vill ha något mindre än en halvdag?

Det bästa är alltid att ha med sin fotograf hela dagen, inte minst för att jag ska kunna berätta hela historien från en av ert livs största dagar.
Men alla bröllop är olika planerade och det är självklart inget hinder! Bara hör av er med era önskemål så ska vi säkert kunna komma överens om något!
I högsäsong, DVS Maj t.o.m. Oktober bokar jag minst halvdag. Är jag ledig och varseln är kort kan detta såklart ruckas på.

Vad får vi göra med våra bilder? Vem äger dom egentligen?

Copyright tillfaller automatiskt den person som trycker på knappen, håller i penseln, skriver på pappret, osv.
När ni betalar för mina tjänster ingår även en såkallad användningslicens, men copyright behåller jag. Det innebär att jag äger bilderna, men användningsrätten ni får är helt obegränsad. Ni får dela med er till vänner och bekanta, ni får göra förstoringar på eget håll, osv. Vad mig anbelangar är bilderna era, med den lilla parentes att jag behåller originalfilen och ibland använder någon bild på sociala media eller på hemsida etc. 
Fotografier räknas som personuppgifter och självklart kan de raderas permanent hos mig om man av någon anledning inte vill att dessa personuppgifter ska existera i mina arkiv, men då blir man också av med chansen att återskapa sina bröllopsbilder i fall av förlust. 

Vad händer om vi blir av med våra bilder?

Jag sparar era råfiler (kan liknas vid negativen hos analoga kameror) i fem år.
Dom ligger uppbackade på mer än en hårddisk så det finns alltid möjlighet att återskapa era filer.

Några tips angående bildhantering är dock:

Gör egen backup! spara inte bilderna enbart på datorns hårddisk! Lägg dom på ett par olika USB-minnen, Ladda upp dom i ett moln.
Se till att filerna ligger kopierade på mer än ett ställe, gärna på olika adresser i fall av inbrott eller brand!

Bind bilderna i fysisk form! I galleriet ni får av mig kan ni beställa underbara utskrifter på arkivbeständigt bomullspapper,
Fråga mig för mer information!

Har ni några andra frågor om mig, bröllopsplanering eller livet i stort?  Maila!