Fotografisk stil, och att hitta rätt fotograf

En bra fotohistoria från ert bröllop är självklart en viktig detalj. Huruvida ni blir nöjda med resultatet är inte helt och hållet i fotografens händer, låt mig berätta varför, och hur ni kan maximera era chanser att bli supernöjda!

 

För att skapa så mycket klarhet som möjligt måste jag först förklara begreppet “fotografisk stil”.

Hej förresten! Mikael Roos heter jag. Jag arbetar som bröllopsfotograf och vill med denna text erbjuda lite vänlig vägledning i fotografdjungeln!
Fotografisk stil är något ganska flyktigt som inte går att ta på, men hos många fotografer kan man se det tydligt! Det är lika unikt som ett fingeravtryck och inget som går att kopiera.
Fotografisk stil är inget som går att bestämma sig för i förhand, utan det är något som bara händer. Den påverkas av händelser och upplevelser genom fotografens hela liv.
Fotografisk stil uppstår när man fotograferar med hjärtat, när man fotograferar det man verkligen vill fotografera under flera år. När man i efterhand kan se en röd tråd genom fotografens samlade verk, eller när man kan se en bild och säga “Detdär är en av Mikael Roos bilder”, då har man funnit fotografens stil!

“Man anlitar inte en rörmokare för att tapetsera vardagsrummet.”

Ni har säkert redan kopplat vart jag är på väg med detta!
När man nu ska hitta sin fotograf gäller det att välja fotograf efter sin egen smak. Det låter ju väldigt logiskt men det kan gå väldigt många förbi! Om en fotograf (eller hårstylist, makeupartist, florist, kock) har en väldigt distinkt stil som går att skönja i alla dennes verk är det högst troligt att ert bröllop inte är ett undantag. Logiskt, visst?
Det är inte helt omöjligt att ni hittat en hel del inspirationsbilder på instagram/pinterest, och fastnat för en viss typ av bilder – en viss fotografisk stil. Det är här många gör första misstaget! Man anlitar en fotograf som man kanske har en relation till, första som passade budgeten, den som fotograferade vännernas bröllop osv. Helt utan att tänka på att denna fotografen inte alls har samma fotografiska stil som den man kommit att tycka om så mycket. Mycket riktigt, när man sedan får hem bilderna från sin stora dag är dom säkerligen jättefina, men det var ju inte riktigt den typen av bild som NI ville ha, och oavsett hur fina dom är så kan ett visst missnöje uppstå.

Hur bär vi oss åt för att maximera chanserna att bli nöjda då?

Nu när jag målat upp en så hemsk bild ska vi se om jag inte kan ge några värdefulla tips i letandet efter fotograf! Dessa tips går faktiskt att applicera på dom flesta kreativa aktörer ni anlitar till ert bröllop.

  • Get inspired! Men var lite metodiska; Printscreena alla bilder ni faller för, gör ett kollage, försök finna röda trådar, gemensamma nämnare för bilderna, skriv ner dessa! Sim salabim, så har ni ganska klart för er vad ni vill ha ut av era foton! Men när ni funnit er fotograf och vill visa vad ni tycker om, välj bland denne fotografens bilder istället! Det underlättar mycket när ni ska försöka förstå varandra!
  • balansera förväntningarna! När man letar inspiration måste man ha klart för sig att många av dom där övernaturligt fantastiska bilderna är skapade under idealiska förhållanden, ofta med stylister, produktionsteam, obegränsat med tid, rätt väder, rätt plats.  En duktig fotograf tar fantastiska bilder under dom flesta förhållanden, men finns det ingen bergskedja i Malmötrakten så finns det inte.
  • Börja leta i tid, Och välj den bröllopsfotograf som verkligen känns rätt. Om ni börjar ert letande i tid hinner ni upptäcka fler fotografer i lugn och ro, samtidigt är det större chans att rätt fotograf är ledig ert datum!
  • Personkemi! Det är inte bara bildspråk som ska kännas rätt! Bröllopsfotografen kommer i vissa fall att spendera hela dagen med er, om denne tar otroliga bilder men är svår att komma överens med kan det hela bli en mindre kul upplevelse. Det är inget fel i att boka en fika med sina tre favoriter innan man bestämmer sig, vi bröllopsfotografer älskar att fika!
  • Professionell? Att bete sig professionellt har ingenting att göra med hur länge man varit verksam, hur fancy kamera man har eller hur gammal man är. Ett professionellt framtonande märker man snabbt av, ett o-professionellt framtonande märker man ännu snabbare. Avtal och bokningsavgift, till exempel är till för bådas säkerhet och inget ni ska behöva fråga om. Lita på er magkänsla!
  •  Men vår favoritfotograf passar inte vår budget! Det är alltid värt att höra av sig ändå! Pruta ska man inte göra, men prata med er fotograf, berätta om hur läget ser ut och hör om det går att skala ner paketet, hitta en mer ekonomisk kompromiss eller liknande. Ibland kan det vara bättre att ha sin favoritfotograf lite kortare tid, än att välja någon man inte är helt nöjd med!
    Jag hoppas att detta har varit till hjälp och inspiration i ert sökande efter den rätta bröllopsfotografen! Har ni fler frågor eller är nyfikna på vad jag kan erbjuda, Skicka ett email genom att klicka här!